Blogroll

Mari mengaler

Rancangan kita pada kali ini berjudul "mari mengaler".
Walaupun tajuknya seakan- akan di tujukan kepada adik2 yang berumur
3 hingga 10 tahun,bapak2 dan mak adik2 juga boleh turut serta
memandangkan rancangan ini di beri rating "U".


1.Langkah memula,cari gambar2 lama yang ada ciri2 nostalgia dan
penuh dengan nilai2 sentimental gitu.Kalau ada gambar nenek moyang
yang memang black n white lagi elok , sesuai dengan judul rancangan
kita "mari mengaler".





2.Sesudah targer di kenalpasti,langkah seterusnya,adik2 perlu ada software Adobe Photoshop.
Software ini boleh di dapati di loyat dengan harga RM4 , ataupun pinjam je dari jiran sebelah umah.
"Amaran kerajaan malaysia :gunakan yang oliginal..ahaks".Bukak gambar tadi,then convert dia
ke zaman black n white balik menggunakan kaedah berikut:


Image > Adjustments > Desaturate
*pling* ..jadilah camgini




3.Sesudah buat langkah no.2 di atas, seterusnya kita kasik lagi clear sikir dgn adjust
dia punya cerah/gelap.
Langkah dia : Image > Adjustments > Brightness Contrast.
Ubah secukup rasa korang.




Haaa...inilah hasilnya...




4.Sesudah itu ,adik2 pilih tools Polygonal Lasso.
Apply ke sesuatu abjek.Contohnya baju.





5.Pastu amik satu Layer baru.pilih kaler yang korang suka.
Contohnya kaler biru.Then Edit > Fill
Tada....





6.Langkah seterusnya,apply SoftLight utk kasi real...




7.Ulangi langlah 4- 6 dengan menngunakan kaler2 sesuka hati


8.Inilah hasilnya...yayyyyyyyyyy!!




Download Photoshop file :
Share on Google Plus

About Narapidana

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

6 comments:

sempoii said...

sah..sohih..konpem..mamat ni takde keje..hahahahahahah

waiem said...

hahaha ko sutunkan air mekdonel tu..betol laa tak de keje ini owang..hehe

syamsul said...

Aku dah karat betul la otak pasal potosop nih... *memandangkan aku tak banyak keje* ko turun2kan lagi trik merik pasal potosop lagi wek

*iklan* guna haloscan la wehhhh*

Miecintosh said...

Heh heh hehh... srox.. betol laa waiem cakap.. air mekdonel hang dah jadi air mekbarbie-doll. ahakss...

Miecintosh

Elf said...

Ala..srox saja nak tunjuk zaman kejinjangan dia dulu tuh...tu yang gambar sejinjang putri tu..ehehhee..
lareeyyyyyy!
eh, aku tak perasan pun ko dulu kurus macam tu ek?

mike shinoda said...

Huh..abg sroxneey..muda remaja giler..kalau maintain mau gegar mimos..

bekas air tuhs memang sengaja di pink kalerkan ker???